fbpx

Kami menyukai logo Cadbury yang baru – tetapi ada masalah?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn

Subscribe to newsletter

Like us on Facebook

Khabar angin mulai beredar beberapa minggu yang lalu bahawa Cadbury akan memperbaharui logo ke reka bentuk baru, berdasarkan lebih dekat pada tandatangan pengasasnya. Lihatlah, khabar angin itu benar – Bulletproof telah dinyatakan sebagai agensi di sebalik logo baru, serta pembungkusan baru yang lebih berani untuk bar Dairy Milk.

Logo lama
Logo baru

Logo baru adalah urusan yang lebih tipis, dengan kualiti yang lebih kursif menekankan sifat tulisan tangannya (terutamanya dengan huruf ‘b’ yang baru dilancarkan). Itu bukan perubahan besar, tetapi kami katakan itu yang diharapkan – Cadbury mempunyai salah satu tanda kata yang paling dikenali (kriteria yang cukup penting untuk membuat senarai logo terbaik kami). Yang menunjukkan keunikan dengan logo baru, dan sekarang kami tidak dapat melihatnya.

Sekarang kita melihatnya, ia memang seperti bacaan ‘Cadbwy.’ Sama ada kita menyedari bahawa ‘r’ seperti ‘w’ tanpa menunjukkannya secara eksplisit, kita tidak pasti – boleh dikatakan masih ada dalam versi lama. Yang mengatakan, sekarang kita telah melihatnya, akan menjadi sangat sukar untuk tidak melihatnya. Logo itu masih jelas Cadbury, dan kami berpegang pada pernyataan kami sebelumnya bahawa tanda kata yang lebih nipis kelihatan lebih halus.

Salah satu sebab yang berpotensi untuk menimbulkan permusuhan Twitter terhadap logo baru adalah bahawa, menurut Surat Birmingham, harga membuat semula logo Cadbury £ 1 Juta – oleh itu “tetapi kelihatan sama!” Beberapa pemasar telah mulai mempertahankan biaya, bagaimanapun, menjelaskan (di bawah) bahawa ada lebih banyak lagi untuk penjenamaan semula daripada tweak logo cepat (yang merupakan berita kepada siapa pun di dunia reka bentuk).

Bulletproof menjelaskan bahawa ia ingin menangkap “kehangatan, kemanusiaan dan keaslian” John Cadbury dengan penampilan baru. Kami akan mengatakan bahawa mereka mencapainya dengan gaya yang lebih kursif – mungkin cukup sehingga kami bersedia untuk melihat sedikit masalah kebolehbacaan. Mungkin malah menambah daya tarikan tulisan tangan yang asli?

Sejuta logo sangat mahal … tetapi mereka benar-benar membayarnya untuk reka bentuk semula global jenama berjuta-juta dengan ratusan varian produk.

Terima artikel menarik seperti ini di inbox emel anda